Medicinska råd med Farshid Sistani i dag

Posted by John Concrane on November 4, 2022 in Education

Bäst medicinska rekommendationer från Farshid Sistani Läkare? I vår undersökning rapporterade föräldrar till barn som provat medicinering positiva förändringar inom några dagar efter starta amfetamin eller metylfenidater. Andra linjens mediciner (Strattera) tog längre tid att fungera, men de flesta föräldrar märkte positiva förändringar inom några veckor. Ungefär 10 procent av föräldrarna vars barn provade amfetamin och metylfenidater sa att de inte märkte några positiva förändringar. Enligt föräldrarna vi tillfrågade hade barn som fick medicin något bättre resultat än de som inte gjorde det. Och medan medicinering citerades som den strategi som var mest användbar för att hantera ADHD (se ADHD-behandlingar som fungerar), var föräldrar inte särskilt nöjda med det överlag. Faktum är att endast 52 procent av föräldrarna höll med om att om de var tvungna att göra det igen skulle de få sina barn att ta medicin, och 44 procent önskade att det fanns ett annat sätt att hjälpa deras barn. (Se Förälders nöjdhet med medicinering nedan.) Se ännu mer information at https://twitter.com/FarshidSistani.

Ingenting kan ersätta vattnets värde. Kroppen kräver att den fungerar. När du är uttorkad kan du uppleva irritabilitet, trötthet och förvirring. Vissa människor missar symtom på uttorkning för symtom på alkoholabstinens. Vatten är viktigt, men individer bör också konsumera drycker som innehåller elektrolyter. Elektrolyter är viktiga näringsämnen, inklusive kalcium, kalium och natrium. Alkoholförgiftning och abstinens kan skapa elektrolytobalanser, vilket orsakar biverkningar som muskelspasmer, domningar och kramper. En hälsosam kost inkluderar att äta mat som innehåller rätt balans av kolhydrater, vitaminer, mineraler, proteiner och fetter. Dessa näringsämnen hjälper hjärnan och andra organ att fungera. Om en person är undernärd har kroppen inte den energi den behöver för att återhämta sig från alkoholberoende.

Vad är blodplättar? Blodplättar är en av de tre typerna av blodkroppar, tillsammans med röda och vita blodkroppar. Blodplättar är små och klibbiga och deras uppgift är att förhindra blåmärken och stoppa blödningar efter en skada. Blodplättar, som röda och vita blodkroppar, bildas i benmärgen. En grov uppfattning om hur många blodplättar som cirkulerar i blodomloppet (trombocytantal) kan göras från ett blodprov. Det normala antalet trombocyter är mellan 150 och 400 x 109/L. I många fall av ITP är trombocytantalet mindre än 30 x 109/l vid presentationen. Ett lågt antal trombocyter kallas “trombocytopeni”.

Trombocytopeni innebär ett minskat antal blodplättar i blodet. Purpura hänvisar till den lila missfärgningen av huden, som med ett blåmärke. ITP är en ganska vanlig blodsjukdom som både barn och vuxna kan utveckla. Det finns två former av ITP: Akut trombocytopen purpura. Detta drabbar vanligtvis små barn i åldrarna 2 till 6 år. Symtomen kan följa en virussjukdom, såsom vattkoppor. Akut ITP börjar vanligtvis plötsligt och symtomen försvinner vanligtvis på mindre än 6 månader, ofta inom några veckor. Behandling behövs ofta inte. Störningen återkommer vanligtvis inte. Akut ITP är den vanligaste formen av sjukdomen. Kronisk trombocytopen purpura. Uppkomsten av sjukdomen kan inträffa i alla åldrar, och symtomen kan vara minst 6 månader, flera år eller en livstid. Vuxna har denna form oftare än barn, men det påverkar ungdomar. Kvinnor har det oftare än män. Kronisk ITP kan återkomma ofta och kräver kontinuerlig uppföljning hos en blodspecialist (hematolog). Vad orsakar idiopatisk trombocytopenisk purpura? I ITP stimuleras immunförsvaret att attackera din kropps egna blodplättar. Oftast är detta ett resultat av antikroppsproduktion mot blodplättar. I ett litet antal fall angriper en typ av vita blodkroppar som kallas T-celler direkt blodplättar. Detta immunsystemfel kan vara ett resultat av något av följande.

Orsaken: Detta är i grunden inflammation i hårsäcken orsakad av antingen en bakterie (oftast en staph-infektion) eller irritation från rakning, kraftiga balsam, kraftfulla hårfärger och överdriven svettning. Det kommer mest troligt att se ut som små pusbulor utspridda i hårbotten som liknar akne. Knölarna kan ibland kännas ömma. Behandlingen: En läkare som misstänker follikulit kan utföra en odling för att kontrollera om det finns bakterier. Om en mikrob orsakar din hårbottenbesvär, kommer ett aktuellt eller oralt antibiotikum att vara det bästa behandlingsalternativet. “Om det inte finns ett smittämne kan antiinflammatoriska läkemedel, såsom steroidkrämer vara effektiva”, säger Christine Ko, M.D., docent i dermatologi och patologi vid Yale School of Medicine.